Slike Za Web Stranice

Naučite kako napraviti slike za web stranice, optimiziranje slika za web, slike za internet stranice, alati za uređivanje slika

Slike za web stranice su izuzetno bitne. Pronalazak one adekvatne zna biti često mukotrpan posao. Najlakša je opcija pronaći kakvu na internetu i skinuti je za svoju stranicu ili profil na društvenim mrežama. Ne zaboravite pri tom da su mnoge zaštićene autorskim pravima i da biste zbog toga mogli imati više štete nego koristi.

Nedavno se tako jedan naš celebrity gadno obrukao, jer je svojatao tuđe slike i što je najgore potpisivao se da je on vlasnik. Što je bilo kasnije zaključite sami…

Ovdje vam želim ukazati na značaj slika za sadržaj, pokazati neke besplatne resurse koje ja koristim, te kako jednostavno urediti slike za vašu web stranicu ili društvene mreže. Naravno sve to bez straha da ste povrijedili nečija autorska prava.

 

Sedam Značajki Slika Za Vaš Web Sadržaj


1. Slike daju emotivnu reakciju na vaš sadržaj

Koliko puta ste nešto pročitali, ali slika je bila ta koja vas je slomila, odnosno izazvala buru emocija u vama. Napišite na komad papira tekst: beba se smije,a onda pogledajte sliku bebe koja se smije. Definitivno nije isto zar ne?

2. Povezuje vas sa čitateljem

Slika uspostavlja vezu sa vašim čitateljem, na taj način ostvarujete preko nje kontakt. Recimo koliko vam se lakše povezati sa nekom osobom ako vidite njenu sliku npr. na društvenim mrežama, nego s nekim tko ostavi prazno ili samo stavi neku glupost.

3. Pomaže čitatelju što da čita

Drugi primjer bi bio listate novine i uz naslov obavezno pogledate sliku i selektirate tako što ćete čitati ili nećete. Slikom na neki način kažete: “ehej baci pogled na ovo, bitno je.”

4. Slike su važne i za rangiranje vaše stranice

Da važne su i to iz dva razloga. Slikovitiji sadržaj će više zadržati čitatelja, pa će Google ustanoviti da imate kvalitetan sadržaj i nagraditi vas boljim rangiranjem.

Drugi razlog je da kroz slike ako smo ih dobro opisali, kažemo Googleu i ostalim tražilicama o čemu se radi na našim stranicama. Evo da vam pokažem na slici dolje.

rangiranje slika na webu, slike i internet trazilice

5. Slike Čine učinkovitijima vaše dijeljenje na društvenim mrežama

Što mislite koliko je veća šansa da ćete pročitati neki sadržaj kada netko podijeli na društvenim mrežama sa slikom naspram onoga bez slike.

6. Povećavaju mogućnost da drugi dijele vaš sadržaj na društvenim mrežama

Osim što povećavate čitanost sa slikama, povećavate i mogućnost da netko drugi to podijeli dalje. Koliko puta vam se dogodilo da vidite slatko štence na početku nekog posta, a niste post ni pročitali ili jesta, ali napola, a podijelili ste ga cijelom svom imeniku preko maila.

7. Ponovno korištenje za bolje korisničko iskustvo

Jedna te ista slika može biti iskorištena u vašem postu, za društvene mreže, koristiti za email poruke, koristiti za video marketing, možete ga iskoristiti u podcastu, jer i podcast mora imati svoje zaglavlje i naslov. Na taj način vas već povezuju sa tom slikom, a vi trebate utrošiti puno manje vremena, da ju modificirate za recimo Facebook ako ste ju koristili za email marketing kampanju.

 

Slike Za Web Stranice – Kratke Upute za Izradu


  • Dodajte svoj brand, logo ili webstranicu na vaše slike, na taj način se polako brendirate među vašom publikom, a s druge strane ako netko koristi vaše materijale za svoje potrebe, ujedno i vas promovira. Win-win kombinacija.
  • Optimizirajte svoje slike za web, jer izravno iz vaše kamere nije optimizirana. Primjer kako napraviti i optimizirati sliku za web možete pogledati u videu, uređivanje slika online.
  • Imajte slike koje su jednostavne, jer komplicirane će odvući pažnju vašem čitatelju, odlutati će i zanemariti vaš ostali sadržaj i poruku koju mu želite prenjeti.

 

Programi Za Uređivanje Slika


Danas nam je toliko toga dostupno, čovjek pretražujući i istražujući izgubi toliko vremena da se često pogubi u moru različitih programa i njihovih dodataka. Isprobaj ovo, isprobaj ono i proleti cijeli dan. Da li vam se to već događalo?

Svatko će vjerojatno imati nekog svog favorita, no meni osobno, a vjerujem i mnogima, Photoshop je apsolutni broj jedan. Photoshop nije besplatan i njega treba puno pratiti i puno učiti.

Na svu sreću ima tu i besplatnih i manje zahtjevnih, a vrlo učinkovitih. Onaj koji toplo preporučam je Canva. Ne trebate skidati software, a račun možete otvoriti sa Google Plus ili Facebook računom. Sve je u cloudu i funkcionira po sistemu drag and drop.  Za korisnike IOS-a postoji i aplikacija.

Popularni su još Gimp, kao besplatna alternativa Photoshopu, Picmonkey, koji je u posljednje vrijeme zatrpan reklamama.

 

Besplatne Fotografije – Gdje ih Pronaći


Najbolje bi bilo kada bi koristili vlastite fotografije, no vrlo često se dogodi da onu koja bi nam trebala jednostavno nemamo.

Zato postoje mnoga mjesta gdje možete naći besplatne fotografije i koristiti ih za osobnu, ali i poslovnu svrhu, svakako prije nego napišem preporuke molim da prilikom samog spremanja na vaše računalo  to i sami provjerite, da se nije slučajno što promjenilo.

Pixabay je moj omiljeni izvor besplatnih fotografija, možete ih pretraživati po ključnim riječima i spremati na računalo. Uvijek si provjerite da li slika ima ovu napomenu kao na slici dolje.

besplatne fotografije za web, gdje pronaci besplatne fotografije

Unsplash je isto odličan izvor fotografija i možda baš tamo nađete nešto što vam treba.

Image After je još jedan besplatan izvor fotografija, nije kao prethodna dva, ali zna se i tamo naći baš ona koja je idealna za vaš članak ili društvene mreže.

 

Situacije Kada Se Isplati  Kupiti Fotografiju


Recimo da je vaša situacija slijedeća. Imate super članak, sve je spremno za objavu, taj članak vrijedi i trebao je biti vani još jučer, a vi satima tražite određenu fotografiju za njega. Sad se zapitajte koliko vrijede ti sati istraživanja, ako možete super fotografiju platiti par dolara i imati sve objavljeno.

To su situacije kada stvarno treba razmisliti o kupnji fotografije. Zato ću spomenuti dvije odlične web stranice prva je istockphoto.com i vjerujem da ste već čuli za nju.

Druga opcija je Photodune.net kao dio Envato marketa gdje ćete moći doći do raznih fotografija, ali i drugih stvari kao što su logotipovi, grafike za brošure i različitih rješenja za vaš web.

 

Uređivanje Slika Online


Kako ne bi sve ostalo na tekstu pripremio sam vam i video gdje ćemo napraviti zajedno sliku za web od navedenih izvora i malo se igrati sa Canvom, a onda ću vam i pokazati kako jednostavno napraviti sliku za profil na Google Plus profilu.

 

 

Nadam se da ću na taj način potaknuti vašu maštu i da ćete vrlo brzo početi raditi cool slike za web.

 

Slike Za Web Stranice – Još Par Stvari Za Kraj


Kao što ste vidjeli u videu cilj nam je imati sliku solidne kvalitete, ali neka zauzima što manje memorije, da vam ne bi puno usporavalo učitavanje vaše stranice.

Ako ste nešto snimili fotoaparatom odnosno mobitelom ostavite u jpeg formatu za web.

Png format je isto u redu ali njega radije preferirajte kada nešto sami izrađujete, npr. Neku grafiku i slično.

Dajte svojoj fotografiji ime, a ne da se zove image2.jpg nego ako je na njoj knjiga iz povijesti neka se i zove knjiga-iz-povijesti.jpg

Nadam se da sam vam bar malo olakšao što se tiče samih fotografija za web stranice.

Kako vam se sviđa Canva? Imate neko pitanje na temu izrade slika za web ili nešto za dodati na ovu temu. Ostavite poruku u komentarima.

Dean

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*